De coach stelt zich verder voor

mrt 19, 2021

Praktische info

Naam
Ria de Haan
Plaats
Breda
Land
Nederland
Telefoon
06 24352776
Aanbod
Contextueel therapeut, Rouwtherapeut, Systemisch werken met (traumatisch) verlies, Individuele begeleiding, Begeleiding met partner, Mogelijke vergoeding zorgverzekering

Persoonlijke info

Foto
Voorstellen
Ik ben Ria de Haan. Ik ben sinds 1995 werkzaam in de jeugdhulpverlening en sinds 2018 heb ik mijn praktijk voor mensen met een onvervulde kinderwens. Ik ben contextueel therapeut en rouw therapeut.
Werkwijze, kenmerken en kwaliteiten als coach én mens
Als contextueel therapeut / rouw therapeut kan ik met jou stilstaan bij de betekenis die het (nog) niet hebben van een kind op jouw leven heeft. Ik doe dit vanuit de overtuiging dat ieder de mens de ander nodig heeft, behoefte heeft om te kunnen geven en te ontvangen van de ander, en daadwerkelijke verbinding te kunnen voelen met die ander. Ik wil graag met jou meekijken naar wat nodig is om te kunnen komen tot verbinding met de belangrijke anderen in dit (zware) proces. Onderzoeken wat nodig is om elkaar te kunnen steunen, oog te hebben in wat dit voor een ieder betekend. Wanneer je ongewenst kinderloos blijft, moet je afscheid nemen van een existentiële verwachting. Je kunt het leven niet door geven. Hoe kun je met jezelf, je partner en belangrijke anderen in je leven je verbonden voelen in het vaak eenzame proces; wat heb je nodig om te kunnen gaan met gevoelens van eenzaamheid, je buitengesloten voelen, je onbegrepen voelen, machteloosheid, zinloosheid, verdriet, boosheid, schaamte? Wat heb je in je leven geleerd, hoe om te gaan met verlies en rouw? Waar raakt het je? In de therapiesessies staan we stil bij al deze thema’s en werken we hieraan. Ik maak hierbij gebruik van het werken met poppetjes (een taal erbij), met kleine opstellingen, maak gebruik van creatieve werkvormen. Deze vormen geven inzicht in wat je nodig hebt en wat je kan helpen in je proces. De voor jou belangrijke mensen zijn welkom om mee te komen. Mijn kwaliteiten als mens en als therapeut liggen in het, vanuit rust, warmte en verbinding met jou, te zoeken naar waar jouw pijn, gekwetstheid zit, wat daar nodig is, om van daaruit je (veer)kracht te ervaren om vanuit de verbinding met wat is, te kunnen leven. Om te ontdekken wat nodig is in de relatie met belangrijke anderen om je heen, maar ook in de relatie met jezelf! Ik doe dit vanuit een respectvolle, open, heldere en duidende communicatie, vanuit zachtheid, spiegelend met warmte; zodat je nieuwe inzichten verwerft die je helpen vorm te geven aan je proces. Middels de vragen die ik je stel help ik je je vragen / worsteling om te zetten in perspectief.
Reden om coach te worden
Nadat ik mijn opleiding tot contextueel therapeut had afgerond in 2014, ontstond de wens om mijn eigen praktijk te beginnen voor mensen met een onvervulde kinderwens. Om vanuit mijn eigen verlieservaringen en mijn deskundigheid als therapeut mensen op weg te kunnen helpen in hun proces.
Eventuele eigen ervaring rondom ongewenst kinderloos zijn
Na 6 jaar in het medische circuit bleef ik kinderloos; mijn partner heeft twee kinderen uit een vorige relatie. Dat maakte onze rouw heel verschillend, en we hebben het als hard werken ervaren om elkaar te blijven vinden; ik ben nog altijd dankbaar dat ons dat is gelukt. Onze beleving was anders, vooral omdat ik kinderloos zou blijven en hij niet. Ik heb het ervaren als een groot verdriet, een groot rouwproces waarin ik hard heb moeten werken om op zoek te gaan naar “mijn plek”. Dat harde werken heeft veel gebracht; ik kan oprecht zeggen dat ik een leuk leven heb, waarin het gemis van mijn kind er nog steeds is, en mag zijn; maar inmiddels niet meer zo rauw.. Ik heb het kunnen verweven in mijn leven. Voor mij is het volgende gedicht van Rutger Kopland heel belangrijk: Een merel Er is iets in de zang van de merel Het is voorjaar, je wordt wakker Je ligt te denken in de nacht Het raam staat open – er is iets Waarvan die vogel zingt En je denkt aan wat je op moet geven Er is iets in je en het stroomt vol Met het zingen van die merel. Dit gedicht zegt alles over mijn proces; het was zo eenzaam en leeg maar inmiddels zo gevuld.. Dat gun ik iedereen!
En verder...