De coach stelt zich verder voor

mrt 19, 2021

Praktische info

Naam
Calluna Tenge
Plaats
Amstelveen, Amsterdam en Ouderkerk a/d Amstel
Land
Nederland
Telefoon
Aanbod
Psychosociaal therapeut, Rouwtherapeut, Mindfulness, Empowerment, Persoonsgerichte benadering, Individuele begeleiding, Gratis kennismakingsgesprek

Persoonlijke info

Foto
Voorstellen
Mijn naam is Calluna Tenge en ik ben toegepaste psycholoog, kinderwenscoach en geef rouw & verliesbegeleiding bij (onvervulde) kinderwens. Naast werkzaam zijn voor mijn eigen praktijk ben ik ook coachvrijwilliger bij Freya en Humanitas. Ik ben getrouwd en we hebben samen twee mooie zwarte katten. In mijn vrije tijd doe ik aan yoga, mindfulness, meditatie en wandel ik graag.
Werkwijze, kenmerken en kwaliteiten als coach én mens
Mijn werkwijze is vooral kijken naar wat jouw specifieke wensen en behoeftes zijn. Mede doordat ik zelf een traject hebt doorlopen en daarna kinderloos ben geworden, weet ik hoe jij je voelt hierin. Vaak begint dit met de vraag hoe om te gaan met je omgeving en je dierbaren. Dat heeft vaak te maken met je grenzen aangeven en mensen niet willen kwetsen. Als je nog in een fertiliteitstraject zit, heb je bovendien bijna maandelijks te maken met een rollercoaster van emoties. Hoe ga je met deze spanningen om? Hoe ga je met moeilijke dilemma’s en keuzes om? En hoe blijf je hierin voor jezelf kiezen? Zelf ben ik jaren zoekende ben geweest naar een goede therapeut of coach, die mij kon vertellen wat er nou met mij aan de hand was en hoe ik nou verder moest gaan in de rest van mijn leven. Dit zoeken en steeds maar teleurgesteld worden hierin wil ik bij jou voorkomen, door zelf gespecialiseerd te zijn in kinderwens en kinderloosheid en je hierbij de juiste hulp te kunnen bieden. Inmiddels weet ik nu wat er gebeurt met mensen die te maken hebben met een groot verlies. Ik weet hoe ik je door je door dit proces heen kan loodsen, een rouwproces die overigens voor iedereen uniek is. En hoe je kunt ontdekken hoe je je leven opnieuw kunt inrichten. Op deze manier zul je weer een mooie nieuwe toekomst tegemoet kunnen gaan, waarin je ook echt gelukkig kunt zijn.
Reden om coach te worden
Na een intensief fertiliteitstraject, bleek dat onze toekomstdroom niet vervuld ging worden. Ik viel daarna in een enorm diep gat en begreep niet goed wat er met mij aan de hand was. Wat zeker niet meehielp was het onbegrip van mijn (werk)omgeving en het niet kunnen vinden van goede passende therapeut of coach, die begreep wat er met mij aan de hand was. Ik wist helemaal niet dat ik te maken had met een verlies, want ik had toch helemaal niemand verloren. Wist ik veel dat ik juist heel veel had verloren en in de rouw was. Het is zo jammer dat vruchtbaarheidsproblemen zo vaak voorkomen, maar dat er zo weinig over gesproken wordt en dat er zo weinig gespecialiseerde hulp voor bestaat. Ik vond (en vind dat nog steeds) dat daar iets aan moe(s)t veranderen. Tijdens het proces van aanpassen aan de onwerkelijke situatie dat wij geen kinderen meer zouden krijgen, ben ik gaan nadenken over mijzelf, mijn relatie en mijn toekomst. Dat begon met onder andere in kleine stapjes uitvinden waar ik nu op dit moment plezier aan beleefde. Ik heb altijd al een grote interesse en liefde voor dieren gehad, dus besloten we toch weer een katje te nemen. En een jaar later nog een katje. En ik besloot als 40-plusser toch weer paardrijlessen nemen. Bij het verder nadenken over de toekomst, had ik bedacht dat ik graag mensen wilde helpen die hetzelfde als ik hebben meegemaakt. Vrouwen die tijdens het zwanger proberen te worden tegen veel onbegrip van hun omgeving aanlopen en die geen goede passende hulp kunnen vinden. Dat ik daar aan zou kunnen bijdragen. Ik ben toen gestart met het volgen van een vierjarige studie toegepast psychologie en heb dit aangevuld met kennis over rouw en verliesbegeleiding. Dit omdat kinderloosheid, miskramen en het iedere maand toch weer niet zwanger zijn, verliezen zijn waarover je in de rouw raakt.
Eventuele eigen ervaring rondom ongewenst kinderloos zijn
Mijn verhaal begon in 2008 toen wij merkten dat kinderen krijgen toch niet zo vanzelfsprekend bleek als we dachten. Alle ingrediënten voor het starten van een gezin waren aanwezig: we waren gek op elkaar, hadden leuke en goedbetaalde banen en een eengezinswoning met tuin. Toch bleken deze voorwaarden niet voldoende te zijn om onze droom te verwezenlijken. Dat was het begin van het medische circuit, waar we vol blijde verwachting aan IUI en IVF startten. Medisch gezien was er met ons beiden niets aan de hand, dus er was geen reden dat het bij ons niet zou kunnen lukken. Die hoop en blijdschap dat het allemaal wel goed zou komen, zakte steeds verder weg naarmate het traject vorderde en de behandelingen vooral emotioneel en fysiek ook steeds zwaarder werden. Zelfs de allerlaatste behandeling had geen positief resultaat en hiermee eindigde voor ons de droom van samen een gezin starten. Ik wilde er toen niet te veel bij stilstaan en daarom ben ik maar door en door gegaan. Totdat ik na een aantal jaren op een gegeven moment niet meer uit mijn bed kon komen. Ik was zo moe. Ik kon alleen maar slapen en alles was mij te veel. Ik was vreselijk overprikkeld en er woelde een wervelstorm in mijn hoofd, die ik niet stil kreeg. Er werd een burn-out geconstateerd. Ergens ook wel logisch want er was zoveel stress geweest, dat moest dan wel de oorzaak zijn. Toch ging deze burn-out maar niet over. Ik ging weer aan het werk, viel weer terug en zo ging het even door. Ondertussen was ik opzoek gegaan naar hulp. Helaas vond ik niet veel hulp die specifiek gericht was op kinderloosheid. Na een rondreis langs diverse hulpverleners, kwam ik uiteindelijk bij een ervaren therapeut terecht. Zij had door dat ik in de rouw was en dat zware vermoeidheid en depressieve gedachten horen bij het rouwproces. Vanaf dat moment startte mijn verwerkingsproces pas. En daarbij ook mijn ontdekkingsreis naar mijn eigen identiteit en mijn nieuwe toekomst met nieuwe doelen. Dit proces had veel eerder kunnen starten, als ik iemand had gevonden die wist wat het betekende als je te horen krijgt dat je geen kinderen kan krijgen en in het diepe gat van ongewenst-kinderloos-zijn valt. Ik besloot dat ik hier wat aan wilde doen. Mijn missie is daarom om vrouwen te begeleiden in hun persoonlijke rouwtraject met een ongewenste kinderloosheid. En het delen van kennis en bewustwording van het rouwproces van mensen met een ongewenste kinderloosheid.
En verder...
Ik ben een rustig persoon, die niet de oren van je hoofd zal gaan kletsen. Ik luister liever naar jouw verhaal en help je met het uitzoeken van wat voor jou belangrijk is daarin. Wat zijn jouw wensen en behoeften? Samen zullen we erachter komen wat voor jou werkt en hoe jij verder wilt gaan. Heb je vragen dat kun je mij altijd e-mailen op info@onzichtbaarverlies.com.