Mijn naam is Désirée Heemskerk, 50 jaar, woon samen met mijn twee katten in Rotterdam en ben ongewenst kinderloos. Ik ben parttime werkzaam in de GGZ als agoog en daarnaast heb ik sinds kort mijn eigen praktijk.
Werkwijze, kenmerken en kwaliteiten als coach én mens
Ik bied lichaamsgerichte psychotherapie, hierbij maak ik gebruik van technieken als bio-energetica, bodydrama (psychodrama/gestalt), ademwerk ondersteund met communicatieve vaardigheden.
Daarnaast bied ik reiki behandelingen en begeleid ik actieve en sociale groepsmeditaties.
Uiteindelijk heb ik plannen voor groepsbijeenkomsten waarin lotgenoten elkaar ontmoeten in lichaamsgerichte oefeningen.
Reden om coach te worden
Nadat duidelijk werd dat ik geen kinderen ging krijgen heb ik gekozen me om te scholen en met mensen te gaan werken, ik wilde de zorg die ik in me had voor een kind, inzetten om andere mensen te gaan helpen. Vanaf 1999 ben ik SPH gaan studeren en gaan werken in de GGZ, eerst wilde ik met kinderen maar dat bleek te confronterend.
In 2019 ben ik gestart met de opleiding Lichaamsgerichte Psychotherapie. Zelf heb ik hierbij veel baat gehad. De bedoeling was dat ik de brug wilde slaan tussen de reguliere GGZ en Lichaamsgerichte Psychotherapie. Nu ben ik derdejaars en daar hoort bij dat we oefensessies geven onder supervisie van de opleiding. Hiervoor ben ik in oktober 2021 mijn eigen praktijk gestart en begin 2022 besloot ik mijn eigen ervaring in te gaan zetten en oefensessies aan te bieden voor mensen met een (nog) onvervulde kinderwens.
Eventuele eigen ervaring rondom ongewenst kinderloos zijn
Halverwege de jaren ’90 probeerde ik met mijn toenmalige partner zwanger te worden. Ik sprak nooit over ‘het nemen’ van kinderen en corrigeerde ik anderen die er zo over spraken. Het bleek voor ons ook niet een kwestie van nemen te zijn. Na twee jaar proberen stapten we naar de huisarts en zo kwamen we er in het ziekenhuis vrij snel achter dat mijn partner geen levend zaad had, zelfs MESA en TESE leverde niets op. In het ziekenhuis brachten ze dat als het eindpunt.
Adoptie vond ik lastig omdat we gezien de leeftijd van mijn partner alleen kinderen vanaf 3 jaar konden adopteren. De kans dat kinderen in die eerste jaren schade hebben opgelopen is groot en ik wist niet of ik daarmee om zou kunnen gaan.
Na een moeilijke overweging kozen we voor donorinseminatie bij Medisch Centrum Bijdorp, van de beruchte dokter Karbaat. Na heel wat pogingen en stress (omdat we dit geheel in het geheim deden) besloten we samen dat ik niet vruchtbaar was. Iets wat ik na bijna 20 jaar ben gaan betwijfelen omdat in de documentaire over Karbaat gesuggereerd werd dat hij ook met water heeft geïnsemineerd. Vanaf mijn 40e heb ik diverse maken overwogen nog een poging te wagen, op mijn 45e besloot ik dat uit mijn hoofd te zetten. Ten tijde van de documentaire was ik inmiddels 48 en ik vond daarom te laat.
En verder...
Aangezien ik nog in opleiding (verwacht afstuderen december 2023) ben voor lichaamsgerichte psychotherapie zijn het oefensessies die ik geef. Dat betekent dat ik een sterk gereduceerd tarief reken. Hiervoor krijg ik ondersteuning van de opleiding in vorm van leertherapie, leersupervisie en casuïstiekbesprekingen met docenten. Dit alles natuurlijk geanonimiseerd en gehouden aan de AVG. Voor cliënten betekent het ook dat ze na iedere sessie een kort vragenlijstje in moeten vullen t.b.v. mijn leerproces.
Voor dit alles en ik aangesloten bij de SBLP (beroepsvereniging), ben ik verzekerd en aangesloten bij een klachtencommissie.