De coach stelt zich verder voor

mrt 19, 2021

Praktische info

Naam
Hanneke van Wilgenburg
Plaats
Almere
Land
Nederland
Telefoon
06 15470512
Aanbod
Individuele begeleiding, Begeleiding met partner, Innerlijk kind therapeut, Psychosociaal therapeut

Persoonlijke info

Foto
Voorstellen
Ik ben Hanneke van Wilgenburg en heb sinds 12 jaar een praktijk voor verliesverwerking, bewustwording en groei aan huis. Ik woon in een heerlijk huis in een gezellige, groene buurt met mijn man en Lassi hond in het dorp Almere Haven. Mijn specialisatie is het begeleiden van vrouwen en mannen (soms komen man en vrouw gezamenlijk naar de Praktijk) – bij een onvervulde kinderwens. Ik begeleid echter ook mensen die op een andere manier vastgelopen zijn in hun leven. Ze zijn ontevreden, ongelukkig en vaak ‘zoekende’ naar nieuwe zingeving. Ze willen (weer) leren genieten en meer uit hun leven halen. Mijn jongste cliënt is 23 en de oudste is 79 jaar.
Werkwijze, kenmerken en kwaliteiten als coach én mens
Ik denk dat mijn kracht is dat ik zelf veel verlies en rouwervaringen heb meegemaakt en zelf vaak ‘zoekende’ ben geweest. Uit ervaring weet ik hoe intens zwaar en verdrietig de weg is als je kinderwens niet vervuld wordt. Maar ik weet ook uit ervaring dat het mogelijk is om voorbij je verdriet en gemis tóch een gelukkig leven te hebben. Ik bied jou begeleiding op deze moeilijke weg van verwerking maar ik bied je ook hoop, vertrouwen en handvaten aan voor de toekomst. Ik ben breed opgeleid en beschik daarom over veel technieken, methodes en oefeningen om iemand verder te helpen maar mijn grootste kracht is dat ik werk vanuit mijn Hart. Hiermee bedoel ik dat ik écht naar jou luister. Jouw verdriet, jouw worsteling écht zie, voel en erken. Als je meer tijd nodig hebt, geef ik jou die tijd en loopt een sessie een keer uit dan is dat oké en zijn daar geen extra kosten aan verbonden. Mijn sessies worden niet meer vergoed door verzekeraars. Mede hierdoor kan ik mijn sessieprijs laag houden. Lager dan die van de meeste hulpverleners Dit is een bewuste keuze. Ik vond dat ik meer bezig was met regelgeving, administratie en ‘verplichte beroepsvereniging punten halen’ dan met daadwerkelijke verdieping in mijn vak. Verder ben ik door mijn innerlijk kind therapeuten opleiding ik in staat ‘dieper’ te werken. Waar veel coaches en hulpverleners (waaronder ook psychologen!) ‘vastlopen’ weet ik vaak de weg te vinden voorbij de ratio naar je gevoel. Dat is belangrijk want dáár ligt de pijn en die wil gezien, gevoeld en gehoord worden pas daarna komt er ruimte voor acceptatie, rust, vrede, vreugde en groei. Wat mijn sessies dus kenmerken is dat er niet alleen gepraat maar juist ook stil wordt gestaan bij wat je voelt. Ik noem dat ‘de weg naar binnen’. Soms gebruik ik daar een korte meditatie voor, soms muziek, soms een gedicht, soms een voeloefening en soms laat ik je intuïtief tekenen en komen we op die manier bij je gevoel. Aan het begin van het traject brengen we op een eenvoudige, creatieve manier heel duidelijk in kaart waar je nu tegenaan loopt en wat je nodig hebt of wilt bereiken. Regelmatig kijken we of we nog op de juiste weg bezig zijn of dat we moeten bijstellen. Uiteindelijk begeleid ik je weer op de weg ‘naar buiten’. Je voelt je sterker, rustiger, beter, vrolijker en zekerder. De pijn en het verdriet is er nog steeds maar je kan er nu veel beter mee omgaan. Je realiseert je dat je méér bent dan deze pijn en dit verdriet en dat het leven jou nog steeds veel moois en nieuws te bieden heeft en jij het leven. Je hebt nieuwe richting gevonden en de eerste moedige stappen op je nieuwe pad gezet.
Reden om coach te worden
Eigenlijk is het ‘gewoon’ zo gegroeid maar de aanleiding is toch wel mijn eigen onvervulde kinderwens geweest. Toen ik zelf ‘uitbehandeld’ was (ik was toen 40 jaar) was het opeens – na die drukke medische molen jaren – stil. Er was weinig hulpverlening op dit gebied en ik moest het eigenlijk zelf allemaal maar uitzoeken. Daarnaast was er ook weinig erkenning en begrip vanuit mijn omgeving voor mijn onzichtbare maar oh zo groot verlies en verdriet. Werkelijk alles in mijn leven werd geraakt door mijn onvervulde kinderwens: mijn zelfbeeld, mijn relatie met mijn man, mijn werk, mijn toekomst, mijn heden, mijn sociale contacten, mijn zingeving, mijn lichaam. Ik voelde sterk het verlangen opkomen om andere mannen en vrouwen hierbij te begeleiden en mijn eigen ervaringen hierbij te gebruiken en te delen.
Eventuele eigen ervaring rondom ongewenst kinderloos zijn
Ik heb altijd moeder willen worden. Liefst 4 kinderen. Ik leerde mijn man Paul kennen toen ik 25 was. Na 6 jaar waren we zo ver om een gezin te starten. Ik was toen inmiddels 31 jaar en mijn man 34. We zijn stapje voor stapje steeds verder het traject in gegaan. Dr. Scheler was onze gynaecoloog. Fantastische man die ons op een deskundige en warme manier begeleidde. Ons ziekenhuis was het Lucas Andreas in Amsterdam. Bij ons is er geen oorzaak gevonden. Wij zouden gewoon zwanger moeten kunnen worden. Na diverse pogingen (vnl. IUI) en vele jaren proberen hebben we besloten, toen ik 40 jaar was, een punt te zetten achter al die jaren van onzekerheid, hoop, wanhoop en verdriet. We besloten ons leven zonder eigen kinderen samen verder te leven. We kennen elkaar nu 28 jaar en ik durf te zeggen dat we een gelukkig leven hebben ondanks het feit dat onze kinderwens nooit vervuld is. Wij hadden onze dochter graag Lynn en onze zoon graag Timo willen noemen.
En verder...
Gelukkig wonen wij in een kinderrijke buurt en is het mij gelukt om mijn hart open te houden voor andere kinderen. Ons huis is een zoete inval voor de buurtkinderen. Hier haal ik veel vreugde uit. Buiten mijn praktijk werk ik als pedagogisch coach/beleidsmedewerker op een kinderdagverblijf. Zo kan ik tóch bijdragen aan de ontwikkeling van kinderen en ze begeleiden op hun weg naar volwassenheid. Jaren geleden had ik niet gedacht dat ik, als ongewenst kinderloze vrouw, dit zou kunnen. Het geeft mij echter heel veel voldoening en zingeving. Verder geniet ik erg van de natuur. Zo wandel ik graag met mijn mooie Lassie hond (kinderen zijn dol op hem) en heb ik sinds kort een moestuintje aan huis. Ik jog of skeeler graag door de bossen, pak soms mijn tour fiets, houd van het strand en ik doe graag aan fitness. Onlangs ben ik begonnen met gitaarspelen. Ik houd van koken en samen met vrienden een lekker wijntje drinken. Mijn rust vind ik in lezen en in het doen van yoga en meditatie.