De coach stelt zich verder voor

mrt 19, 2021

Praktische info

Naam
Miriam de Rycke
Plaats
Antwerpen, Gent en Bassevelde (België)
Land
België
Telefoon
00 32 474 351 116
Aanbod
Individuele begeleiding, Begeleiding met partner, Online opties, Miskraambegeleiding, Empowerment, Traumaverwerking, Psychosociaal therapeut, Persoonsgerichte benadering

Persoonlijke info

Foto
Voorstellen
Psychotherapie & coaching – Voor m/v/x op zoek naar vertrouwen bij levensvragen • begeleiding rond de kinderwens en alle alternatieven voor het ouderschap volwassenen individueel en koppels         • het dilemma rond de kinderwens • onverwachte/ongewenste zwangerschap • ondersteuning bij fertiliteitstraject  • zwangerschapsverlies • prenatale diagnose  • zwangerschapsafbreking • hoe verder bij (ongewenste) kinderloosheid? • bewust leven zonder kinderen • ouderschap na donorconceptie • bewust alleenstaand moederschap/vaderschap                       • pleegzorg    • adoptie       • ondersteuning bij screeningtraject                                                                        • plusouderschap                                            • spijt van de gemaakte keuze, zowel van de keuze voor kinderen als voor een leven zonder kinderen • auteur van het boek Een leven zonder kinderen? Kinderwens tussen twijfel en verlangen verschenen bij Witsand Uitgevers • workshops het dilemma rond de kinderwens ongewenste kinderloosheid ontmoetingsavond voor wie bewust leeft zonder kinderen traject Kinderwens tussen twijfel en verlagen • vorming Praten met je kind over zijn oorsprong • training voor professionals rond kinderwensbegeleiding
Werkwijze, kenmerken en kwaliteiten als coach én mens
nuchtere meedenker . gevoelige vrouw . ontrafelaar . vertrouweling . doener . doorzetter Mensen krijgen begeleiding vanuit het hart en met een daadkrachtige levenshouding. Ik ben nuchter, ik zie mogelijkheden, maar ik ben ook mild, heb geduld en begrip. Mensen worden onvoorwaardelijk geaccepteerd, zonder oordeel. Met aandacht en empathie, in een veilige sfeer. Er wordt hen niks opgedrongen. Mijn manier van werken is veelzijdig en wordt op mensen afgestemd, op wat bij hen past en wat voor hen werkt, op hun tempo. Zij bepalen dat mee. Ik empower of bekrachtig mensen doordat zij zichzelf een stem kunnen geven, in een veilige bedding voor hun verhaal. Naast de angst of de kwetsbaarheid, zitten er ook meerdere krachten en kwaliteiten in elke mens. Het is veel waard om die te vinden in jezelf. De focus bij de begeleidingen ligt uiteindelijk op empowerment, veerkracht ontwikkelen, vertrouwen en positiviteit, keuzemogelijkheid en - verantwoordelijkheid. Ik geloof dat de samenleving er het best mee is, wanneer elke mens tot zijn recht kan komen. Wanneer zij of hij de eigen krachten kent en kan inzetten, om een voldoening gevend leven te leiden. Je kan je vertwijfeld voelen en tegelijk zitten er ook mooie krachten in je. Sommige als een ondergesneeuwd potentieel. Het is goed jezelf te omarmen op kwetsbare momenten maar ook om door te zetten en voluit te leven.
Reden om coach te worden
Rond de kinderwens geloof ik dat mensen het meest tot hun recht komen wanneer ze vrij kunnen kiezen voor wat echt bij hen past. Vrij van belemmeringen of druk. Mensen kunnen ook met meer vertrouwen kiezen wanneer iemand hen bijstaat bij ethisch-morele kwesties rond de kinderwens. Ik vind dat mensen hun verlangen naar een kindje de gepaste aandacht verdient, dat ze ondersteuning mogen krijgen bij het vaak niet-erkend verlies van een (ongeboren) kindje. De drie levenskwesties kinderwens, trauma en werkgeluk kunnen elkaar soms beïnvloeden. En ze kunnen mensen hun keuzes beïnvloeden. Wanneer mensen weer vertrouwen hebben, maakt dat een wezenlijk verschil, namelijk hoe ze in het leven staan en wat ze ervan verwachten. Dat brengt rust en kracht. En dan komt er energie vrij om te leven zoals ze zijn. 
Eventuele eigen ervaring rondom ongewenst kinderloos zijn
Ik voelde geen kinderwens en vroeg me af of het kan om kinderloos te leven. Mijn partner en ik maakten uiteindelijk de eigenzinnige keuze om aan weekendpleegzorg te doen. Zo kan je een verschil maken in het leven van kinderen en tegelijk over tijd beschikken voor andere boeiende bezigheden. In deze alternatieve gezinsvorm geniet ik van leven in de brouwerij als er kinderen zijn en van de rust zonder kinderen. Met een kinderloos leven ga je wel een andere weg dan wie kinderen krijgt en dat is soms lastig. En er zijn ook mooie dingen die je niet hebt zonder eigen kinderen. Ieder gaat zijn eigen weg en elke kinderwenssituatie heeft zijn eigenheden. Maar er spelen ook verschillende factoren mee in wat mensen rond de kinderwens doen. Wat zouden ze gekozen hebben als hun leven anders was gelopen? Hoe bewust kiezen mensen echt? Daar ben ik me in gaan verdiepen als psychotherapeut en zo ontstond mijn boek.
En verder...
Ik begeleid mensen naar antwoorden op kinderwensvragen, naar een fijn leven na trauma en naar werkgeluk. Het lijken drie aparte thema's maar soms houden ze verband met elkaar of hebben een impact op elkaar. Ik specialiseerde mij in traumaverwerking met opleidingen in België en NL. En ik doe loopbaanbegeleiding.