Hebben of zijn?

jun 23, 2021 | Carla, Blogs

Een kinderwens die onvervuld blijft, is vaak een heel kwetsbaar en gevoelig onderwerp. Het raakt je zó in het diepste van je ‘zijn’. Lang heb ik het gevoel gehad dat ik mijn kinderwens wás. Nu ik verder ben in mijn proces, weet ik dat ik een kinderwens hád (en ergens ook nog steeds heb).
In eerste instantie denk je misschien dat daar geen verschil in zit, maar het verschil is juist heel groot. Als je namelijk je kinderwens bént, dan bepaalt die kinderwens volledig wie je bent en staat die op de voorgrond en is het misschien zelfs het enige wat belangrijk is. Als je een kinderwens hébt, dan ben je als eerste gewoon wie je bent: een unieke, mooie vrouw en daarnaast heb je een kinderwens en dat schept ruimte. Voel je het verschil?

Het verschil tussen je kinderwens zijn en een kinderwens hebben is eigenlijk enorm groot. In het ene geval bepaalt de kinderwens je identiteit en alles wat je bent en in het andere geval bepaal je dat zelf.

Is daarmee je kinderwens groter of kleiner? Nee, dat hoeft zeker niet!
Het is alleen de keuze of je je kinderwens je over laat nemen… en vooral dan dus het niet uitkomen van die wens. Je hebt namelijk áltijd een keuze, ook al voelt dat soms niet zo.
Helaas heb je niet de keuze om die wens uit te laten komen. Wel heb je de keuze hoe ver je gaat om de wens te vervullen en hoe je omgaat met het gemis en verdriet.

Als je in je actieve fase van rouw zit, dan is het logisch dat je overweldigd wordt door het verdriet. Verdriet mag de ruimte krijgen, dat hoort ten slotte bij het rouw- en verwerkingsproces. Neem hier ook de tijd voor, het mag er zijn.
Wat heel behulpzaam is, om juist in die fase bewust op zoek te gaan naar de dingen waar je dankbaar voor bent. Door dit dagelijks te doen, ga je ze ook steeds meer zien namelijk. Dat wat je aandacht geeft groeit ten slotte…


Dus hoe meer jij op zoek gaat naar de mooie, fijne, leuke dingen om je heen, hoe meer je ervan zult zien. Dit kunnen hele kleine dingen zijn, een lief berichtje van een vriendin, een extra knuffel van je lief, een vogel die ’s morgens zo mooi zingt, je huisdier die lekker met je komt knuffelen, de mooie bloemen in je tuin (of park), een mooi boek of leuke film of die vlinder die voor je uitvliegt. Let er maar eens op… ook op de moeilijkste dagen, zijn die mooie dingen er.

Als je hier bewust mee bezig gaat, zul je zien dat je langzamerhand over kunt gaan van ‘zijn’ naar ‘hebben’… Dan bén je niet meer je onvervulde kinderwens, dan héb je een onvervulde kinderwens.

En ik kan je uit ervaring zeggen dat dit een wereld van verschil maakt. Het geeft je namelijk ruimte… ruimte voor andere dingen, ruimte om te groeien en te genieten.

Je bent het waard! 💚

Carla Beukers