Schrijven en dichten.

mrt 8, 2021 | Carla, Blogs

Wat schrijven en dichten voor mij doen…

Als klein meisje had ik zo’n Holly Hobby dagboekje met een slotje erop, ik heb ‘m op zolder nog ergens liggen. Zo’n dagboek waar ik al mijn geheimen en beslommeringen inschreef.
Als puber had ik schriftjes met gedichten, gedichten die ik zelf schreef, maar ook die ik ergens las en dan overschreef of uitknipte en opplakte. Ook hier heb ik nog iets van twee exemplaren van.
Voorbeelden voor mij dat het schrijven en dichten er bij mij al vroeg inzat. Ik was niet echt van het bedenken van verhalen, maar wel van het ‘van me afschrijven’ in de vorm van een dagboek of een gedicht. Heerlijk vond ik dat altijd.

En nog steeds! Nog steeds is schrijven voor mij zó belangrijk. Het gekke is dat er soms ook periodes zijn dat ik niet of nauwelijks schrijf, maar dan word ik onrustig. Soms duurt het even voordat ik door heb waar die onrust vandaan komt. Maar vaak blijkt dat ik dan te weinig geschreven heb. Schrijven zorgt er voor mij namelijk voor dat ik al mijn gedachtes op orde krijg, dat de ‘chaos’ die ik (net als velen) vaak in mijn hoofd heb, geordend wordt. En ik houd niet van chaos, ik ben iemand die het het beste doet op orde en netheid. Dus als ik ervoor zorg dat ik mijn gedachten ook op orde houd en mijn constante stroom van nieuwe ideeën en gedachten zijn uitweg krijgen, dan voel ik mij het best.

Ik heb mezelf dan ook aangeleerd om dingen die me te binnen schieten gelijk op te schrijven. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan nieuwe ideeën voor een blog, gedicht of FB post, maar ook als ik iets moet doen wat ik niet mag vergeten.
Opschrijven, opschrijven, opschrijven dus!
En als ik geen pen en papier bij de hand heb, dan app of mail ik mezelf… dat werkt ook prima. Als ik er maar voor zorg dat ik het van me afschrijf, zodat ik het los kan laten en er weer ruimte komt voor nieuwe dingen in mijn hoofd.

Ik heb mezelf dit echt (opnieuw) aan moeten leren na mijn hersenschudding. Zeker in het begin kon ik bijna niks onthouden, dus moest ik zorgen voor een manier waarop ik niet alles vergat. En gelukkig helpt deze routine me nog steeds.

Daarnaast werkt schrijven voor mij geweldig als ik met een dilemma zit of een lastige keuze moet maken. Ik ga dan gewoon zitten en schrijf alles op, al mijn twijfels en hersenspinsels. En meestal geeft dat mij helderheid en worden dingen duidelijk.

Schrijven is voor mij ook een manier om mijn creativiteit te uiten. Heel lang heb ik gedacht dat ik helemaal niet creatief was, omdat ik niet goed kan tekenen enzo. Maar nu is het me wel duidelijk dat creativiteit in zoveel meer dingen zit dan in schilderen, tekenen en handwerken.
Geef mij maar woorden waar ik mee mag stoeien, die ik in een vorm mag gieten.

Zo vind ik dichten zó heerlijk om te doen. Vaak borrelt er een idee bij me op (dat ik dus snel even opschrijf) en als ik er dan voor ga zitten, rollen de woorden zo uit m’n vingers. Soms met een klein beetje hulp met een online rijmwoordenboek. Maar over het algemeen gaat het gewoon vanzelf lijkt wel. En hoe meer gedichten ik schrijf, hoe meer die creativiteit gaat stromen en hoe makkelijker het gaat. Heerlijk!

Hou jij ook zo van schrijven en dichten? Of ben je hierdoor geïnspireerd om ook eens te gaan dichten? Doe dan mee aan onze gedichtenwedstrijd! Lees hier hoe je mee kunt doen en wat voor leuke prijzen er zijn.

Carla Beukers